Metropoliitta Elia ekumeeniselle pyhiinvaellukselle Roomaan

Ekumeenisen rukousviikon ohjelmaan on jo yli 30 vuoden ajan kuulunut piispa Henrikin muistopäivänä tehtävä evankelis-luterilaisen, katolisen ja ortodoksisen kirkon piispojen yhteinen pyhiinvaellus Roomaan. Tänä vuonna Suomen ortodoksista kirkkoa edustaa matkalla Oulun metropoliitta Elia. Evankelis-luterilaisen kirkon edustajana matkaan lähtee Turun piispa Kaarlo Kalliala ja katolista kirkkoa edustaa piispa Teemu Sippo SCJ. 

Piispat Kaarlo Kalliala ja Teemu Sippo toimittavat Henrikinpäivän ekumeenisen messun Santa Maria Sopra Minervan kappelissa 19. tammikuuta. Messussa laulaa Turun tuomiokirkon kamarikuoro Cappella Cathedralis.

Matkan ohjelmaan kuuluvat myös ekumeeninen vesper Rooman saksalaisessa luterilaisessa kirkossa sekä ekumeeniseen vesper Pyhän Birgitan sisarten kirkossa, jossa vesperin toimittamiseen osallistuvat kardinaali Kurt Koch, piispa Teemu Sippo, metropoliitta Elia ja piispa Kaarlo Kalliala.

Ekumeenisten palvelusten lisäksi piispojen ohjelmaan kuuluu vierailu Vatikaanin uskontodialogineuvostossa ja Suomen suurlähetystössä. Delegaatio osallistuu lisäksi Suomen Rooman-instituutin järjestämään kansainväliseen seminaariin Villa Lantessa. Matkan kohokohta on paavi Franciscuksen yksityisvastaanotto.

Metropoliitta Elia lähtee matkalle avoimin ja odottavin mielin. 

– Olen tavannut kovasti arvostamani paavi Franciscuksen jo aiemmin, mutta tämä tulee olemaan ensimmäinen henkilökohtaisempi tapaaminen. Toivon että keskustelussa tulisi esille Suomen ekumeenisen työn ohella myös ortodoksisen ja katolisen kirkon välinen dialogi, joka on käsittääkseni lisääntynyt ja syventynyt nykyisen paavin ja oman patriarkkamme yhteydenpidon myötä. Haluaisin keskustella myös pakolaistilanteesta, johon paavi on omalla esimerkillään ottanut kantaa, kertoo metropoliitta Elia.

Piispa Henrik oli Suomen ensimmäinen piispa ja marttyyri. Hänet surmattiin perimätiedon mukaan vuonna 1156 ja haudattiin Nousiaisiin. Myöhemmin hänen luunsa siirrettiin Turun tuomiokirkkoon.

16.1.2017

Tulostettava sivu