Kirja-arvio: Kirkko keskellä yhteiskuntaa

Metropoliitta Ambrosiuksen arvio Jaakko Nummisen kirjasta Kirkko keskellä yhteiskuntaa – Turun kirkolliskokouksista Armenian patriarkaattiin.

Ministeri Jaakko Numminen on kirjoittanut kiinnostavan teoksen kirkosta ja yhteiskunnasta Suomessa. Se on samalla muistelmia hänen kokonaisen sukupolven kestäneestä työstään opetusministeriön vaikutusvaltaisena kansliapäällikkönä. Hän tuntee hyvin myös ortodoksista kirkkoa.

Kirjassa pyhä ja arki ovat aidolla ja mutkattomalla tavalla sisäkkäin. Jo kirjan otsikko kertoo kirkon ja yhteiskunnan elävästä vuorovaikutuksesta, synergiasta sekä toimivasta työnjaosta.

Äskettäin ilmestyi myös Juha Sepon kirjoittama ytimekäs arkkipiispa Simojoen elämäkerta. Se kertoo jossain määrin samoista teemoista mutta toisesta perspektiivistä. Elämäkerran perusteella arkkipiispana Simojoki tuntuu olleen lähes aina myrskyn silmässä. Nummisen muistelmat sen sijaan on pitemmän historiallisen kaaren läpi kulkeva selkeä ja tasapainoinen näkökulma kirkon ja yhteiskunnan kehitystrendeihin.

Olisi ollut yhteiseksi hyväksi, jos Numminen useammin olisi toiminut kirkon unilukkarina, kuten kirkolliskokouksessa Turussa 1986. Silloin hän haastoi kirkkoa osallistumaan aktiivisesti yhteiskunnalliseen ja kulttuuripoliittiseen keskusteluun. Kirkko oli liian mukautuvasti suhtautunut yhteiskunnalliseen kehitykseen. Samalla hän kaipasi ryhdikkäämpää otetta kirkon ydintehtävän toteuttamiseen, ihmisten hengelliseen kasvuun ja kukoistukseen.

Ortodoksinen kirkko on saanut hänestä tarkkanäköisen ja läheisen ystävän. Koko virkakautensa ja senkin jälkeen Numminen on kannustanut kirkkoamme ja tukenut sen yhteiskunnallista asemaa, itseymmärrystä ja missiota. Varmaan on paljolti hänen ansiotaan, että minutkin jokainen virkamies opetusministeriössä jo nuorena Uuden Valamon noviisina ja pappismunkkina otti sydämellisesti vastaan siitä lähtien, kun Valamon jälleenrakentaminen aloitettiin vuonna 1976. Kertaakaan sieltä ei tarvinnut lähteä tyhjin käsin Joensuun suuntaan.

Nummisen viitoittamalla tiellä on molempien kansankirkkojen turvallista jatkaa.

Tulevina vuosina haasteet eivät taida niinkään näyttäytyä ulkopuolisina uhkina. Oikeamminkin ne ovat kysymyksiä jotka nousevat oman ydintehtävämme selkeästä ymmärtämisestä ja toteuttamisesta moniäänisessä yhteiskunnassa.

Siinä on paljon tilaa ja tarvetta aidolle hengelliselle läsnäololle ja missiolle, kunhan entistä viisaammin ja sitoutuneemmin jalkaudumme "teille ja aitovierille".

Kiitämme ministeri Jaakko Nummista kaikesta kannustuksesta, tuesta ja kanssakulkemisesta kirkollemme ja meille itsekullekin. Siunausta hänelle ja hänen lähimmälle tukijalleen puoliso Maijalle eteenpäin.

Jaakko Numminen. Kirkko keskellä yhteiskuntaa. Turun kirkolliskokouksista Armenian patriarkaattiin. Helsinki: Kirjapaja, 2015. 216 s.

Tulostettava sivu