Avoimet teologian opinnot sopivat kaikille

Itä-Suomen yliopiston avoimia ortodoksisen teologian opintoja suorittaa viitisenkymmentä opiskelijaa vuodessa. Opiskelulle on monia syitä.

– Tuntuma on, että noin kolmannes opiskelijoista tekee opintoja jonkun tutkinnon osaksi, noin kolmannes harrastusmielessä ja noin kolmannes puhtaasti täydennyskoulutusmielessä, esimerkiksi opetuspätevyyden saadakseen, summaa opinto-ohjaaja Tiina Juurela.

Anna Kasdaglis ryhtyi opiskelemaan teologiaa avoimessa yliopistossa toiveenaan oman tietämyksen syventäminen, kun Viialan yhtenäiskoulun kieltenopettajan työnkuva laajeni myös Akaan kaupungin ortodoksioppilaiden opettamiseen.

– Haaveena on suorittaa ortodoksisen teologian perusopinnot, ja jos intoa ja jaksamista riittää, niin myös aineopinnot, Kasdaglis kertoo.

Avoimessa yliopistossa voi opiskella kaikkia niitä teologian osa-alueita, joita yliopistossa muutenkin opiskellaan. Opintoja voi suorittaa hyvin pitkällekin. Kaukana Joensuusta asuminen ei ole este opiskelulle, sillä suuren osan opinnoista voi suorittaa kotoa, tai vaikka ulkomailta käsin.

– Opinnot ovat monimuoto-opetusta, perusopinnot käytännössä verkko-opetusta. Aineopinnoissa on yksi pakollinen kirjatentti lähitenttinä, jonka voi suorittaa etätenttinä kotipaikkakunnallaan Avoimen yliopiston etätenttiohjeiden mukaisesti, Juurela kertoo.

Teologian opintoja on mahdollista suorittaa myös avoimen yliopiston yhteistyöoppilaitoksissa. Syksystä 2016 lähtien yksi näistä yhteistyötahoista on Valamon opisto.

– Olemme erittäin iloisia tästä mahdollisuudesta suorittaa yliopistotutkinnon osan luostarimaisemassa, Juurela iloitsee.

Akaan ja Joensuun välimatka on pitkä, joten mahdollisuus etäopiskeluun on Kasdaglisille välttämätön. Silti työn ja opintojen yhdistäminen ei aina ole yksinkertaista.

– Viime lukuvuonna koulumme uudistui yhtenäiskouluksi ja loimme uutta opetussuunnitelmaa, enkä jaksanut opiskella suunnittelemaani tahtiin. Haluan suorittaa kurssit ajatuksella, ja niinpä työtä jäi ennakoitua enemmän kesälomalle, Kasdaglis kertoo.

Hän on kuitenkin hyvillään avusta, jota yliopisto opiskelijoittensa ongelmiin tarjoaa.

– Avoimen puolen opiskelijoille on järjestetty kattava ja aktiivinen opinto-ohjaus, neuvoja ja tukea on aina tarjolla.

Avoimen yliopiston opintoihin ei ole pakko sitoutua yhtä opintojaksoa pidemmäksi ajaksi kerrallaan. Näin vaikkapa teologiasta innostunut voi helposti kokeilla opiskelua, tai opintoja jo suorittanut täydentää tutkintoaan puuttuvilla kursseilla. Juurela kutsuukin kaikkia kiinnostuneita kokeilemaan opiskelua.

– Opinnot sopivat aivan kaikille. Opiskelijoitamme yhdistää kiinnostus oppimiseen ja ymmärrys siitä, kuinka paljon henkistä pääomaa opinnot tuottavat. Kannattaa kokeilla!

Teksti: Maria Kasdaglis

Kuva: Itä-Suomen yliopisto

17.8.2016

Tulostettava sivu