Elä mukana suuressa viikossa

Pääsiäistä edeltävää viikkoa kutsutaan ortodoksisessa kirkossa Suureksi viikoksi. 

Suurella viikolla muistellaan Kristuksen viimeisiä päiviä. Keskiössä ovat hänen kärsimyksensä, kuolemansa ja hautaamisensa.

Tämä viikon kaikkia päiviä kutsutaan suuriksi. Suuri maanantai, suuri tiistai ja niin edelleen – aina suureen lauantaihin asti. Syy tähän on muisteltavien tapahtumien suuri merkitys ja tärkeys. Ne ovat käänteentekeviä hetkiä.

Kristuksen kärsimyksestä, kuolemasta ja ylösnousemuksesta riippuu paljon. Itse asiassa koko kristinusko. Ilman niitä vaikkapa huikeat klassiset sävellykset tai taidokkaat katedraalit olisivat pohjaa vailla, pitkälti turhia. Säälittävimpiä olisivat itse kristityt, lainataksemme apostoli Paavalia.

Suuren viikon jumalanpalveluksissa korostuu kirkon tapa puhua viikon raamatullisista tapahtumista preesensissä, joka tuo tapahtumat tähän hetkeen. 

Tämä korostaa sitä, etteivät tapahtumat ole vain menneisyyttä, vaan yhä ajankohtaisia. Ortodoksinen kirkko ei elä muistoissa, vaan Herransa kanssa nyt.

Facebookissa voi tänä vuonna seurata näitä tapahtumia ikään kuin hetki hetkeltä. Pastori Lars Ahlbäck Helsingistä kirjoittaa kirkon ylläpitämille Ortodoksit Suomessa -sivuille lyhyen mietelmän jokaisesta Suuren viikon päivästä. Torstaista lauantaihin tekstejä ilmestyy kaksi päivässä.

Tekstit julkaistaan sellaisella aikataululla, että niihin ehtii perehtyä hyvissä ajoin ennen kunkin päivän jumalanpalveluksiin osallistumista. Tämä onkin niiden keskeinen tarkoitus: innostaa mahdollisimman monia osallistumaan seurakunnissa toimitettaviin Suuren viikon jumalanpalveluksiin.

10.4.2017

 
Tulostettava sivu