Sakkeuksen sunnuntai 29. tammikuuta

Tänä vuonna pääsiäistä edeltävään Suuren paastoon valmistautuminen alkaa 29. tammikuuta, jolloin kirkko viettää Sakkeuksen sunnuntaita.

Sakkeuksen sunnuntain evankeliumitekstissä tavataan mies, joka kiipeää viikunapuuhun nähdäkseen Jeesuksen – kenties pelkästä uteliaisuudesta. Häikäilemättömään oman edun tavoitteluun tottunut mies haluaa nähdä Jeesuksen, mutta tuleekin samalla itse nähdyksi tavalla, joka muuttaa hänen koko elämänsä. Hän lupaa antaa puolet omaisuudestaan köyhille ja sovittaa muutenkin ahneudessaan tekemänsä virheet. 

Jeesus reagoi Sakkeuksen mielenmuutokseen tekemällä hänestä esimerkin meille kaikille: "Tänään on pelastus tullut tämän perheen osaksi. Onhan hänkin Abrahamin poika. Juuri sitä, mikä on kadonnut, Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan."

Paaston edellä kirkko asettaa eteemme useita esimerkkejä aidosta katumuksesta ja mielenmuutoksesta. Samalla meitä rohkaistaan kertomalla Jumalan rakkaudesta ja anteeksiannosta: tie Jumalan luo on avoinna jokaiselle, joka haluaa ottaa yhdenkin askeleen oikeaan suuntaan.

Sakkeuksen sunnuntaita seuraa Publikaanin ja fariseuksen sunnuntai (5.2.). Tätä sunnuntaita seuraava viikko on kokonaan paastoton. Seuraavana sunnuntaina (12.2.) vietetään Tuhlaajapojan sunnuntaita, jonka jälkeisellä viikolla luovutaan liharuoasta. Tuomiosunnuntaista (19.2.) alkavalla viikolla luovutaan maitoruoasta ja sen tunnetaan myös bliniviikon nimellä. Suuren paaston käynnistävää Sovintosunnuntaita vietetään tänä vuonna 26. helmikuuta. 

29.1.2017

Tulostettava sivu