Järvenpään kirkon uudistettu ikonostaasi siunataan 25.3.


Ikonostaasi oli 23.3. enää viimeistä silausta vaille valmis.

Järvenpään ortodoksisen kirkon ikonostaasi eli kuvaseinä on uudistettu niin värimaailman kuin koristekuviointien osalta. Ikonostaasi siunataan uudelleen käyttöön liturgian yhteydessä Jumalansynnyttäjän ilmestysjuhlana lauantaina 25.3.2017.

Vuonna 1980 pyhitetty Jumalansynnyttäjän Kazanilaisen ikonin kirkko on nyt viimein kokonaisuudessaan valmis. Tarve ikonostaasin uudistamiselle syntyi heti kirkon seinämaalauksien valmistumisen jälkeen 1990-luvun lopulla.

- Ikonostaasi maalattiin pronssisilla väreillä. Kirkon seinät olivat silloin valkoiset, emmekä osanneet kuvitella lopputulosta. Kun maalasin kirkon freskoja, ikonostaasista tuli liian tumma ja värikäs. Olisin halunnut korjata ikonostaasin värin heti seinämaalauksien valmistumisen jälkeen, ikoninmaalari Jurij Mitroshin muistelee.

Uudistamistarvetta lisäsi se, että järvenpääläiset ortodoksiset perheet lahjoittivat vuosien kuluessa ikonostaasiin ikonografi Alexander Wikströmin maalaamat juhlaikonit.

 

Toive toteutui yhteisön voimin


Järvenpään ystäväpiirin puheenjohtaja Anja Lindström ja ikoninmaalari Jurij Mitroshin iloitsivat ikonostaasin valmistumisesta.

Ensimmäisen kerran ikonostaasin uudistamishanke oli mukana Helsingin ortodoksisen seurakunnan talousarviossa vuonna 2004. Hanke kuitenkin kariutui sen epämääräisyyksiin ja suunnitelmien ristiriitaisuuteen. Asia tuli uudelleen ajankohtaiseksi vuonna 2015, jolloin suunnittelu aloitettiin alusta. Seurakunnan vaikean taloustilanteen vuoksi uudistamissuunnitelma kuitenkin jäädytettiin.

Järvenpään seurakuntayhteisö huomasi, että hanke oli kariutumassa kokonaan, ja päätti ottaa vastuun sen rahoittamisesta.  Yksityisten lahjoittajien ja yhteisön järjestämän myyjäistapahtuman ansiosta rahoitus saatiin kokoon muutamassa kuukaudessa. Yhteisön kokonaisvastuu oli lähes kymmenentuhatta euroa. Myös seurakunta osallistui hankkeen rahoittamiseen vuoden 2016 osalta.

- Innostus yhteisen asian hyväksi oli ilahduttavaa. Koko seurakuntayhteisö lujittui ja yhteisöllisyys lisääntyi. Huomasimme, miten yhteisvoimin voimme saada tällaisen suuruusluokan työn ja pitkäaikaisen haaveen toteutettua, Järvenpään Ystäväpiirin puheenjohtaja Anja Lindström kertoo.

- Tämä osoitti, mihin kaikkeen yhteistyö antaa mahdollisuuden tulevaakin silmälläpitäen. Toki Järvenpäässä on pitkä perinne vastuunkantamisesta omasta pyhäköstään. Myös aiemmat kirkon kaunistamiset on tehty osittain lahjoituksin näin jatkaen jo vanhan kirkon aikana syntynyttä lahjoittamisen perinnettä, Lindström korostaa.

Varsinaiset työt aloitettiin vuoden 2017 alkupuolella. Jurij Mitroshin maalasi ikonostaasin koristekuviot ja korjasi värimaailman.

- Lisäsin ikonostaasiin kultaa. Värit ovat nyt vaaleampia. Oikean värisävyn valitseminen on vaikeaa työtä. Ensimmäinen väri hylättiin, mutta toiseen kaikki olivat tyytyväisiä, Jurij Mitroshin kertoo.

Uudistustyöt valmistuivat alkuperäisessä aikataulussa. Kirkko haluttiin saada valmiiksi juuri Jumalansynnyttäjän ilmestysjuhlaksi, koska pyhäkkö on pyhitetty Jumalansynnyttäjän ikonille.

- Olen erittäin tyytyväinen kokonaisuuden valmistumisesta. Nyt kirkon interiööri on valmis, kiittää kirkon isännöitsijä Jyrki Vaara.

Alkuperäinen ikonostaasi on arkkitehti Ivan Kudrjavtsewin suunnittelema. Ikoninmaalari Jurij Mitroshin teki ikonostaasin koristetyöt.

Kirkko on pyhitetty vuonna 19.10.1980 Jumalansynnyttäjän Kazanin ikonin muistolle. Pyhäkön temppelijuhlaa vietetään 8.7. ja 22.10. Jumalansynnyttäjän Kazanin ikonin muistopäivinä.


Järvenpään kirkko on nyt entistäkin valoisampi.

Juhlajumalanpalvelukset

Perjantai 24.3. klo 18 vigilia, Jumalansynnyttäjän ilmestysjuhlan aatto

Lauantai 25.3. klo 10 liturgia, ikonostaasin siunaaminen pyhitetyllä vedellä.

Palvelukset toimittaa arkkimandriitta Andreas Larikka.

Jumalanpalveluksen jälkeen yhteinen juhla-ateria täytekakkukahveineen kirkon alakerrassa.

Yhteystiedot: Kartanontie 45, Järvenpää
 

Ikonostaasi eli kuvaseinä sijaitsee kirkon etuosassa. Ikonostaasi yhdistää kirkon alttarin ja kirkkosalin. Ikonostaasi muodostuu ikoneista eli pyhistä kuvista, jotka muodostavat yhdessä seinän. Ikonostaasin tehtävänä on ilmentää näkyvänä näkymätöntä maailmaa, pyhinä kuvina taivasten valtakuntaa.

Teksti ja kuva: Vlada Wahlstén/ Helsingin ortodoksinen seurakunta

24.3.2017

Tulostettava sivu