Joensuu muisti ylioppilaitaan lakkilahjalla

Joensuun ortodoksinen seurakunta muisti seurakuntaan kuuluvia uusia ylioppilaita lahjoittamalla näille lahjaksi ylioppilaslakit. Tilaisuus järjestettiin seurakunnassa nyt jo kolmattakymmenettä kertaa.

Pyhän Nikolaoksen kirkossa toimitettuun kiitosrukoushetkeen ja seurakuntasalilla järjestettyyn juhlatilaisuuteen oli kutsuttu 25 ylioppilaan lisäksi myös heidän vanhempansa ja muut perheenjäsenensä. Tänä vuonna perinteiseen juhlahetkeen osallistui noin 70 henkeä.

Onnittelupuheen uusille ylioppilaille piti seurakunnan nuorisotyöntekijä Pasi Onatsu. Kakkukahvien lomassa muisteltiin myös seurakunnan ensimmäistä lakkienjakotilaisuutta vuonna 1985.

- Ajatus tällaisesta juhlasta tuli meille Lieksan ortodoksisesta seurakunnasta, jossa näin oli toimittu jo jonkin aikaa. Ensimmäisenä vuonna rukouspalvelukseen ja juhlakahveille kutsuttiin vain ylioppilaat. Kun kahvit oli juotu, lähdettiin yhdessä kaupungille lakkien ostoon, muistelivat tuolloin tilaisuutta organisoineet Pekka Pänttönen ja Jaana Pössi.

Nyt juhla on vakiinnuttanut paikkansa seurakunnan vuodenkierrossa ja sitä osataan odottaa. Yhteisiä ostosretkiä ei tosin enää järjestetä, vaan nuoret ilmoittavat seurakuntaan lakin koon ja haluamansa vuorin värin ja saavat lakkilaatikkonsa juhlavasti kahvitilaisuuden yhteydessä. Päähän lakkeja ei tietenkään vielä tässä vaiheessa laiteta.

Tänä vuonna eräs juhlan osallistujista oli mukana jo toista kertaa. Minna Gröhn oli vuonna 1985 paikalla hakemassa omaa lakkiaan. Nyt hän saattoi seurata äidillisellä ylpeydellä kun lakin sai hänen tyttärensä Sanna.

Teksti: Maria Hattunen

Kuvat: Pasi Onatsu / Joensuun ortodoksinen seurakunta

26.5.2015

Tulostettava sivu