Munkki Foma vihittiin diakoniksi

Helsingin metropoliitta Ambrosius vihki Uspenskin katedraalissa liturgiassa 19.3. munkki Foman diakoniksi Pokrovan veljesyhteisöön. Samassa ristinkumartamisen sunnuntain liturgiassa metropoliitta Ambrosius siunasi rovasti Heikki Huttuselle epigonaation kanto-oikeuden kiitoksena ansioituneesta papin työstä.

Munkkidiakoni Foma tulee palvelemaan Pokrovan veljesyhteisön kirkossa Kirkkonummella. 

Helsingin hiippakunnassa käytössä olevan tavan mukaisesti alidiakoni Foma piti ennen diakoniksi vihkimistään puheen:

"Korkeasti pyhitetty isä Esipaimen, arvoisat isät, veljet ja sisaret!

Vuosien varrella ja varsinkin tämän päivän tilaisuuteen valmistautuessani tuli itselleni hyvin vähäpätöinen olo. Lukiessani kirkkoisien kirjoittamia tekstejä, sääntöjä ja rukouksia mietin, miten paljon viisaita ajatuksia on merkitty muistiin vuosisatojen aikana.

Kysymyksiä tulvi mieleeni: Mitä on minun edessäni? Esiin nousi epäilys, joka on tuttua meille kaikille ihmisille. Esitin itselleni myös kysymyksen miksi haluan palvella? Vastaukseni on: rakkaudesta.

Rakkaus on kuin takkatuli. Se kaipaa ilmaa, jotta ei savuttaisi, kuivia polttopuita, jotta se roihuaisi ja tuottaisi lämpöä. Se kaipaa myös säännöllistä kohentamista.

Halu palvella on rakkautta. Tänään sille Tuomaalle, joka aina niin epäilevänä on ajelehtinut Elämän virrassa, on suotu yllin kyllin rakkautta saamani palvelutehtävän muodossa. Risti on rakkauden esikuva.

Syyskuussa olevan Ristin Ylentämisen juhlan ikonissa kaksi diakonia kannattelee piispan kyynärpäitä hänen ylentäessään ristiä. Tänään, Ristin Kumartamisen sunnuntaina toivon, että minäkin voisin omalla esimerkilläni auttaa ristin kannattelussa sekä meidän yhteisössämme että seurakunnassa ja viedä ristin ilosanomaa eteenpäin.

Kuin sokea, joka kuuli, mutta ei nähnyt ja silti uskoi, kuin Tuomas, joka kuuli, mutta ei nähnyt ennen kuin kosketti, tämä Tuomas on tänään, Ristin kumartamisen sunnuntaina saanut uuden alun. Toivon, että tämä risti antaa palvelutehtäväni ja kilvoitukseni kautta minulle Elämän matkallani lepoa ja virkistystä samalla tavalla kuin se tarjoaa sitä meille kristityille paaston kilvoituksessa. Toivon, että risti tuo voimaa tuleviin ponnistuksiini niin hengellisen elämän tikapuilla kuin teitä palvellessani. Tulkoon tämän ristin kautta minulle ja meille kaikille mahdollisuus iloon matkallamme kohti Taivaan valtakuntaa.

Pyydän teiltä nöyrästi esirukouksia puolestani ja pyydän, että te laupeudella ojentaisitte minua virheitä tehdessäni.

Herra Jeesus Kristus, Jumalan Poika, armahda minua syntistä! "

20.3.2017

Tulostettava sivu