Uspenskin katedraalin ikonostaasille vuosien korjaustyöt

Uspenskin katedraalin ikonostaasille eli kuvaseinälle on tehty alkuvuodesta mittava vauriokartoitus. Kartoituksessa tutkittiin tarkoin ikonostaasin kultauksia. Vauriokartoituksen raportti ja konservointisuunnitelma luovutettiin Helsingin ortodoksiselle seurakunnalle 21.2.2017. Kartoitusta oli tekemässä neljä alan yritystä ja viisi erityisasiantuntijaa.

Raportista käy ilmi tarvittavan korjaustyön mittava laajuus. Edessä on vuosien työ, jonka kokonaiskustannukset ylittävät alustavan arvion mukaan reippaasti puoli miljoonaa euroa.

Helsingin keskustassa sijaitseva Uspenskin katedraali on suojeltu kohde. Ikonostaasi on kokonaistaideteos, jonka kunnostuksesta vastaa Valamon luostari yhteistyössä Museoviraston kanssa. Vauriot pyritään korjaamaan ensisijaisesti säilyttävän konservoinnin avulla.

Raportin mukaan Uspenskin katedraalin ikonostaasin kultaukset ovat oletettua huonommassa kunnossa.

–  Ikonostaasin kultauksissa on valtavasti pieniä vaurioita. Kuvaseinä on erittäin herkässä tilassa ja vaatii pikaista konservointia. Vauriot eivät kuitenkaan näy katedraalin kävijöille. Kokonaisuudessaan ikonostaasi näyttää esteettisesti todella hienolta, kartoitusprosessia johtanut puu- ja kultauskonservaattori Suvi von Essen kertoo.

Katedraalin ikonostaasin edellisestä mittavasta korjauksesta on kulunut viitisenkymmentä vuotta. Uspenskin katedraali täyttää vuoden 2018 lokakuussa 150 vuotta.

– Tämä oli ensimmäinen näin perusteellinen katedraalin ikonostaasille tehty vauriokartoitus. On todella hienoa, että seurakunta on käyttänyt kartoituksessa kaikilta osin korkeaa ammattitaitoa, kehuu projektissa kiinteästi mukana ollut Museoviraston edustaja, intendentti Ulla Setälä.

Uspenskin katedraalin ikonostaasin kultauskonservointi pyritään aloittamaan tänä vuonna ja se suoritetaan vaiheittain.

Karkean arvion perusteella edessä on usean vuoden työ. Seurakunta tarvitsee työstä mahdollisimman tarkat arviot, sillä työ tulee kilpailuttaa. Raporttia varten tehdään vielä jonkin verran lisäkartoitusta ja täsmennyksiä.

Ennen ikonostaasin konservointia puhdistetaan tiettävästi ensimmäistä kertaa ikonostaasin ja alttarialueen yläpuolella oleva kupoli.

Mittava hanke rahoitetaan osittain kirkollishallituksen avustuksella. Konservoinnissa tullaan tarvitsemaan myös ulkopuolista rahoitusta.

Edellisiä Uspenskin katedraalin laajempia kunnostushankkeita ovat olleet kirkon tähtikuviokaton kunnostus viime vuoden maaliskuussa ja kupoleiden kultaus ja kellojen virittäminen vuosina 2004–2007.

Uspenskin katedraalin on suunnitellut arkkitehti A.M. Gornostajev ja se on vihitty käyttöön lokakuussa 1868. Ikonostaasin ikonit on maalannut akateemikko P.S. Šiltsov. Ikonostaasissa yhdistyvät klassiset ainekset ja venäläisbysanttilaiset koristeaiheet. Katedraalin kuvaseinä on kaikkiaan noin 21,5 metriä leveä ja 10,5 metriä korkea.

Uspenskin katedraali on Helsingin hiippakunnan jumalanpalveluselämän keskus ja samalla yksi Helsingin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Katedraalissa vierailee arviolta reilu puoli miljoonaa kävijää vuodessa.

Ikonostaasi eli kuvaseinä sijaitsee kirkon etuosassa. Ikonostaasi yhdistää alttarin ja kirkkosalin. Ikonostaasi muodostuu ikoneista eli pyhistä kuvista.

Kuva: Uspenskin katedraali vauriokartoituksen aikana tammikuussa 2017. Kuvannut Suvi von Essen.

Etusivun kuva: Katja Hagelstam

Helsingin ortodoksisen seurakunnan sivut

23.2.2017

Tulostettava sivu