Uusia järjestelyjä Hämeenlinnan seurakunnassa

Hämeenlinnan ortodoksinen seurakunta julkaisi maanantaina 20.3. tiedotteen, jossa kerrottiin seurakunnassa tapahtuneesta taloudellisesta kavalluksesta. Asia tuli ilmi noin viikkoa aiemmin, kun pankin sisäisessä valvonnassa havaittiin asiattomia tilisiirtoja.

Seurakunnan varoja on kadonnut vajaan vuoden aikana noin 200 000 euroa. Teosta epäillään seurakunnassa noin vuoden työskennellyttä henkilöä, jonka työsuhde on päätetty. Asia on poliisitutkinnassa.

Seurakunnan hallinnon ja talouden hoito sekä niiden valvonta on ortodoksisesta kirkosta annetun lain ja kirkkojärjestyksen säännösten mukaisesti kirkkoherran ja seurakunnanneuvoston vastuulla. Nyt syntyneessä tilanteessa sekä kirkkoherra että seurakunnanneuvoston jäsenet ovat esteellisiä toimimaan asian selvittämisessä.

Hiippakunnan piispa, Helsingin metropoliitta Ambrosius on siksi määrännyt Lahden ortodoksisen seurakunnan kirkkoherran, pastori Jonas Bergenstadin hoitamaan Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherran hallinnollisia tehtäviä oman toimensa ohessa 25.3. alkaen toistaiseksi, kuitenkin korkeintaan 31.5. saakka.

Hämeenlinnan seurakunnan kirkkoherra, rovasti Markku Aroma on ilmoittanut jo aiemmin siirtyvänsä eläkkeelle 1.9.2017 alkaen. Nyt hän jää lomalle 25.3. ja siirtyy eläkkeelle 31.5. alkaen.

Kirkkoherran tiedossa olleen eläköitymisen vuoksi Hämeenlinnan seurakunnassa on julistettu tänä keväänä avoimeksi kirkkoherran toimi. Vaali toimitetaan seurakunnan pääkirkossa sunnuntaina 2.4. kello 12–15. Vaalin toimittaa Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra, rovasti Timo Tynkkynen.

Kirkon lakimies Jari Rantala on kehottanut Hämeenlinnan seurakunnanneuvoston varapuheenjohtajaa kutsumaan seurakunnanneuvoston koolle käsittelemään seurakunnanvaltuustolle tehtävää eropyyntöä, jossa neuvosto pyytää vireillä olevan esitutkinnan vuoksi vapautusta tehtävästä jäljellä olevan toimikauden ajaksi

Lisätiedot:

Hämeenlinnan seurakunnanvaltuuston puheenjohtaja Riitta Räntilä riitta.rantila@pp.inet.fi ja p. 050 588 6832

Lahden seurakunnan kirkkoherra Jonas Bergenstad jonas.bergenstad@ort.fi ja 0400 330 484

Teksti: Maria Hattunen

Kuva: Martinus Markoff

23.3.2017

 

 

Tulostettava sivu