Uutta materiaalia varhaiskasvatukseen

Ilomantsin ortodoksinen seurakunta on julkaissut lapsille tarkoitetun tehtäväkirjasen, jonka otsikkona on Lapsen tie kirkkoon. Nimensä mukaisesti materiaalin on tarkoitus auttaa lasta tutustumaan kirkkoon, sen esineistöön ja kirkollisiin käsitteisiin.

Lapsen tie kirkkoon -materiaalin etusivulla on A4-kokoinen kuva Ilomantsissa sijaitsevasta pyhän profeetta Elian kirkosta. Kun taitteet kääntää auki, esille tulee A3-kokoinen tarra-aukeama, joka esittää kirkon sisätilaa.

Kirkon sisustuksesta puuttuvat kuitenkin monet keskeiset elementit. Ne löytyvät erilliseltä tarra-arkilta, josta lapsi voi etsiä oikeat kuvat liimattaviksi oikeille paikoille kirkkosaliin. Salin alalaidasta löytyy lyhyt, helposti ymmärrettävä esittelyteksti jokaisesta. Esimerkiksi sakramenttilipasta kuvataan näin: ”Sakramenttilipas on alttaripöydällä. Sen sisällä on pyhää ehtoollista. Pappi vie sitä sairaille, jotka eivät pääse kirkkoon.”

Kirkkoa sisustaessaan lapsi oppii kirkon ikoneiden ja esineiden nimiä ja tutustuu samalla moniin muihinkin kirkollisiin käsitteisiin. Samalla ne innostavat lasta havainnoimaan tarkasti sekä oman kotikirkon että muidenkin kirkkojen yksityiskohtia ja pitävät kirkon mielessä myös kotioloissa.

Tarrat eivät ole uudelleenliimautuvia, joten ainakin pienimpien askartelijoiden kannattaa kiinnittää ne paikoilleen yhdessä aikuisen kanssa.

Edullinen ja onnistunut kokonaisuus on mukava ja tervetullut lisä Suomen ortodoksisen kirkon varhaiskasvatusmateriaaliin. Toisin kuin esimerkiksi evankelisluterilaisella kirkolla, Suomessa ortodoksisella kirkolla ei ole resursseja ylläpitää eri ikäisiä lapsia säännöllisesti palvelevaa julkaisutoimintaa.

Lapsille suunnattua kirjallisuutta on kyllä saatavilla, mutta suomenkielistä, alle kouluikäisille tai kouluikäisille suunnattua ortodoksista opetus-, tehtävä- ja puuhamateriaalia on niukasti. Painetussa muodossa sitä on julkaissut vuosien mittaan lähinnä Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry. Tällä hetkellä senkin valikoimista löytyy ainoastaan Minun paastomatkani -nimistä paastokalenteria. Sähköisessä muodossa puuhaa tarjoavat ONL:n sivut ja erityisesti Ulla Puhakan ja Kirsi Vuomajoen ylläpitämä Ortoboxi, jossa on omat osionsa naperoille, junioreille ja 7-9 -luokkalaisille senioreille.

Lapsen tie kirkkoon toteutettiin Suomen ortodoksisen kirkon Ilomantsin seurakunnalle myöntämällä kehityshankeavustuksella. Projektia johti kirkkoherra Ioannis Lampropoulos ja opastusteksteistä vastasivat kanttori Riikka Patrikainen, psykoterapeutta Liisa Tuunainen ja erityisopettaja Katja Kareinen. Kuvaajana toimi Mikko Savinainen ja taittaja Viljami Ovaskainen.

Edullinen tehtäväkokonaisuus tarjoaa aikuisillekin tilaisuuden kerrata ortodoksisen pyhäkön keskeisimpiä piirteitä ja sitä voi käyttää myös katekumeeniopetuksen materiaalina.

Lapsen tie kirkkoon -materiaali maksaa 6 euroa. Ainakin toistaiseksi sitä on myynnissä ainoastaan Ilomantsin ortodoksisessa seurakunnassa.

22.10.2015

 

Tulostettava sivu