Häiriötiedote esimerkki

SEURAKUNNANNEUVOSTO KOKOUS             PÖYTÄKIRJA 4 / 2022

Aika: 19. huhtikuuta 2022 klo 17 – 17.48

Paikka:       Teams

Läsnä:        Tuomas Järvelin, kirkkoherra, pj., Iiris Hämäläinen, Marko Mikkonen, Pauli Sormunen, vpj., Pentti Tapanen, Esko Torssonen 57§, 17.15 – 17.48, Antti Potkonen 57§, 17.16 – 17.48

Puheoikeudella: Matti Tolvanen, Aleksander Roszczenko, pappien ja kanttorien edustaja, Ioannis Lampropoulos, talous- ja kiinteistöasioista vastaava työntekijä (siht.)

Poissa: Olga Sissonen, Eija Laitila

55 § Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä työjärjestyksen hyväksyminen

OrtL:n 52 §:n mukaan seurakunnan toimielin on päätösvaltainen, kun läsnä on enemmän kuin puolet jäsenistä.

ESITYS: Kokous todetaan laillisesti koolle kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. Työjärjestykseksi hyväksytään kokouksessa jaettu esityslista.

PÄÄTÖS: Esityksen mukaan.

56 § Sihteerin, pöytäkirjantarkastajien ja ääntenlaskijoiden valinta

KJ:n 98 § mukaan seurakunnanneuvosto valitsee sihteerin ja kaksi pöytäkirjan tarkastajaa. 

ESITYS: Valitaan sihteeri ja pöytäkirjan tarkastajat, jotka voivat toimia tarvittaessa ääntenlaskijoina.

PÄÄTÖS: Ioannis Lampropoulos valittiin sihteeriksi. Pöytäkirjantarkastajiksi valittiin Pauli Sormunen ja Marko Mikkonen, jotka ovat tarvittaessa ääntenlaskijoita.

57 § Päiväkoti Pääskyn yhtiöittäminen

Seurakunnanneuvoston kokous 11/2021 26.10.2021 § 147: Päiväkotipääskyn selvitystyöryhmän täydentäminen: Seurakunnanneuvoston kokous 10/2021 12.10.2021 136 § Päiväkoti Pääskyn toiminnan muuttaminen osakeyhtiömuotoiseksi: 7.7.2021 ISAVI pyysi Päiväkoti Pääskyn toiminnasta muutosilmoitusta. Ilmoituksen liitteenä tuli olla kaupparekisteriote, vaikka seurakunta ei ole kaupparekisterissä. Kirkkoherra ja päiväkodin johtaja selvittivät asiaa ja PRH ilmoitti heille, ettei seurakunta voi ilmoittautua kaupparekisteriin. ISAVIN tarkastaja pyysi seurakunnalta PRH:n lakimiehen lausuntoa tulkinnasta, jota seurakunta ei saanut. ISAVIN tarkastaja ilmoitti lokakuun alussa suullisesti, ettei seurakunta voi vuonna 2018 heinäkuussa voimaan tulleen varhaiskasvatuslain mukaan tuottaa varhaiskasvatuspalveluja perustamatta osakeyhtiötä palvelujen tuottamiseen. AVI:lla on menossa valtakunnallinen selvitys asiassa, mutta kirkkoherran 12.10.2021 saamien tietojen mukaan ortodoksisten ja luterilaisten seurakuntien osalta tulkinta on selvä. Selvityksen alla on muiden uskonnollisten yhteisöjen asema sekä päiväkotitoiminnantarjoajan muut mahdolliset yhtiömuodot. 12.10.2021 kirkkoherra keskusteli kirkon lakimiehen kanssa, joka kertoi yhtiöittämisen olevan normaalia seurakuntien ja kirkon toiminnassa. Yhtiöittäminen kannattaa ostaa toimenpiteenä ulkopuoliselta lakimieheltä. Päiväkodin talouden kirjanpidon voi ostaa kirkon palvelukeskukselta. Muutoksella tulee olemaan vaikutuksia päiväkotitoiminnan talouteen mm. Kirjanpito- ja tilintarkastuskulut. Lisäksi pitää selvittää muutoksen vaikutus veroihin.
ESITYS: Käynnistetään toimenpiteet Päiväkoti Pääskyn toiminnan osakeyhtiöittämisen selvittämiseksi yhteistyössä ISAVI:n kanssa.

  1. Perustetaan työryhmä asian selvittämiseksi.
  2. Pyydetään tarjoukset yhtiöittämistoimenpiteestä kahdelta lakitoimistolta / lakimieheltä
  3. Neuvotellaan kaupungin kanssa päiväkotipalvelujen tarpeesta
  4. Selvitetään muutoksen taloudelliset vaikutukset päiväkotitoimintaan
  5. Selvitetään verovaikutukset
    Selvitysten jälkeen muotoillaan päiväkotitoiminnasta päätösehdotus seurakunnanvaltuustolle.
    PÄÄTÖS: Esityksen mukaan. Työryhmään valitaan Valtuuston puheenjohtaja Matti Tolvanen, kirkkoherra ja Ioannis Lampropoulos.
    ESITYS: Täydennetään työryhmää kutsumalla jäseneksi Päiväkoti Pääskyn johtaja Kirsi Häyhä.
    PÄÄTÖS: Esityksen mukaan.
    Toimenpiteitä varten ja tiedoksi: Kirsi Häyhä.

    Joensuun ortodoksinen seurakunta omistaa yksityisen Päiväkoti Pääskyn. Päiväkoti on perustettu 1973. Toiminta on toteutettu seurakunnan talousarvion puitteissa osana seurakunnan toimintaa. Rahoitus saadaan kaupungilta lapsiluvun mukaan palveluseteleinä.
    Itä-Suomen Aluehallintovirasto päätti 14.1.2021, että jos seurakunta julkisyhteisönä aikoo harjoittaa yksityistä varhaiskasvatusta, tulee sen järjestää toiminta varhaiskasvatuslain 43 §:n 1 momentin edellyttämällä tavalla 1.1.2023 mennessä.
    Seurakunnanneuvoston perustama työryhmä sai valmiiksi selvitystyönsä Päiväkotipääskyn yhtiöittämisestä (Liite 1).
    Varhaiskasvatuslaki ja AVI edellyttävät, että 1.1.2023 Päiväkoti Pääsky ei voi jatkaa toimintaansa muutoin kuin osakeyhtiöittämisen kautta.
    Päiväkodin vakaan talouden turvaamiseksi päivähoitoa tarvitsevien lasten määrän pitää olla riittävä koko vuoden ajan. Jos lasten määrä vaihtelee merkittävästi, tuottojen määrä ei riitä kattaman päiväkodin toimintakuluja. Myös lasten ikärakenne tai erityistuen tarve vaikuttavat tuottoihin. Pienten lasten lisääminen vähentää tuloja ja kysymys erityistuen vaikutuksesta on avoin. Kesän hoitotaukoihin voidaan reagoida lomautuksilla.

Päiväkodin tulee elokuun 2022 alusta vastata tavalla tai toisella lasten erityistuen tarpeesta. Tämä edellyttää henkilöresurssien lisäämistä / tuo lisäkuluja ostopalvelun myötä. Avoin kysymys on, mistä palvelu on saatavilla ja millä kustannuksilla.
Päiväkodin toimitusjohtajana ei voi toimia seurakunnan kirkkoherra, koska emme voi edellyttää kirkkoherran käyttävän työaikaa yritystoiminnan harjoittamiseen. Toimitusjohtajana voisi toimia päiväkodin johtaja, mutta lisääntynyt vastuu tulisi huomioida palkassa, mikä rasittaa päiväkodin taloutta.
Päiväkodin talous on ollut osa seurakunnan talousarviota. Talouden ollessa negatiivinen vajetta on katettu seurakunnan tuloilla. Laki ortodoksisesta kirkosta OrtL 79 § toteaa ”Seurakunnan tuloja saa käyttää ainoastaan seurakunnan tehtävien hoitamiseen”. OrtL 44 § mukaan ”toteuttaakseen kirkon tehtävää alueellaan seurakunta huolehtii pyhistä toimituksista. Ortodoksisesta kasvatuksesta ja opetuksesta, diakonia- ja hyväntekeväisyystyöstä sekä muista kristilliseen sanomaan perustuvista julistus- ja palvelutehtävistä.” Seurakunnanvaltuuston on päätettävä, onko päiväkotitoiminnan harjoittaminen sellaista toimintaa, jota seurakunta toteuttaa OrtL 44 § mukaan hoitaakseen tehtäväänsä.
Toimiessaan seurakunnan talousarvion yhteydessä päiväkodissa noudatetaan Suomen ortodoksisen kirkon työehtosopimusta. Jos päiväkotitoiminta yhtiöitetään, noudatetaan KV Tes:ä. Päiväkoti Pääskyn palkat ovat jäljessä yksityisen ja kunnallisen päiväkotipalvelun palkkatasosta. Palkkatason yhtenäistämisen talousvaikutus on vuodessa 11 553–22 164 €.
Jos seurakunta päättä yhtiöittää päiväkotitoiminnan, seurakunnanvaltuuston on päätettävä, paljonko se on valmis osallistumaan päiväkotitoiminnan kustannuksiin. Arviolta 15 000–25 000 €. Palkkojen korottamisen lisäksi: Markkinointi, tilintarkastus, viestintä, hallituksen kulut. Erityislasten tuki ja sen järjestämisen kulut jäävät avoimiksi.
Päiväkodin tuloslaskelmissa ei ole huomioitu päiväkodin investointeja eikä mittavampia hankintoja.

ESITYS: Seurakunnanneuvosto kuulee päiväkodinjohtajaa asiassa. Keskustellaan päiväkodin toiminnan lopettamisesta tai yhtiöittämisestä ja tehdään esitys seurakunnanvaltuustolle.
Päiväkodin johtaja poistui kokouksesta kuulemisen jälkeen.

PÄÄTÖS: Seurakunnanneuvosto kuuli Päiväkodin johtaja Kirsi Häyhää. Seurakunnanneuvosto keskusteli selvitystyöryhmän raportista (Liite 1).
Seurakunnanneuvosto esittää seurakunnanvaltuustolle, että seurakunnalla ei ole edellytyksiä yhtiöittää Päiväkoti Pääskyn toimintaa.
Seurakunnanneuvosto esittää seurakunnanvaltuustolle, että päiväkodin toiminta loppuu 31.12.2022.

PERUSTELUT:
Peruste 1: Lain ortodoksisesta kirkosta 79 §:n mukaan seurakunnan tuloja saa käyttää ainoastaan seurakunnan tehtävien toteuttamiseen.
Peruste 2: Päiväkodin toiminta olisi yhtiöittämisen jälkeen tappiollista.
Peruste 3: Varhaiskasvatuslaki, joka astuu voimaan 1.8.2022 edellyttää lisäresurssien palkkaamista päiväkodille lasten erityistuen tarpeisiin.
Seurakunnanneuvosto päätti järjestää Päiväkoti Pääskyn työntekijöille Suomen ortodoksisen kirkon työehtosopimuksen yhteistoimintasopimus-liitteen mukaisen yhteistoimintamenettely tilaisuuden.
Toimenpiteitä varten ja tiedoksi: Seurakunnanvaltuusto, päiväkodin Pääskyn työntekijät.

Seurakunnanvaltuustolle toimitettiin aloite 6.4.2022. (Liite 1). Aloitteessa esitetään päiväkodin toiminnan kehittämistä kulttuurisen identiteetin erityisenä päiväkotina tai kokeilevana päiväkotina. Aloite ehdottaa toiminnan taloudelliseksi tueksi seurakunnallisia tukirahastoja, kulttuuritoimintaa tukevia säätiöitä, kannatusyhdistystä tai vanhempien omistamaa päiväosuuskuntaa.

Seurakunnan kirkkoherra on ollut yhteydessä Kaupungin varhaiskasvatuksen palvelujohtajaan, joka kävi tutustumassa päiväkodin tiloihin 7.4.2022. Jos Päiväkoti Pääsky lopettaa toimintansa 31.12.2022 lasten hoitopaikka lakkaa ja esikoululaisten paikka vaihtuisi. Jotta päiväkotitoiminta mahdollistuisi parhaan tavan mukaisesti palvelujohtaja kertoi, että kaupunki on valmis selvittämään päiväkodin toiminnan jatkamista kunnallisena päiväkotina, jos seurakunta ei jatka toimintaa yritysmuotoisena

Kirkkoherra piti Päiväkoti Pääskyn henkilökunnalle Suomen ortodoksisen kirkon työehtosopimuksen yhteistoimintasopimus-liitteen mukaisen yhteistoimintamenettely tilaisuuden 8.4.2022 (Liite 2 SALAINEN). Henkilökunta lähetti valtuustolle ponnen, että seurakunnanvaltuusto tekisi päätöksen asiassa 20.4.2022 eikä viivyttelisi päätöstä.

Kirkkoherra sai 12.4.2022 seurakunnanvaltuustolle toimitettavaksi vetoomuksen (Liite 3), jossa vedotaan siihen, että Päiväkoti Pääskyn toiminnan jatkamiselle annettaisiin vielä mahdollisuus ja kaikki mahdolliset rahoituskanavat tutkittaisiin tarkkaan. Lisäksi vetoomuksessa toivotaan avointa ja laaja-alaista keskustelua, jossa kuultaisiin myös päiväkodin lasten vanhempia ja seurakuntalaisia.

ESITYS: Seurakunnanneuvosto saattaa tiedoksi seurakunnanvaltuustolle tulleen aloitteen ja vetoomuksen. Molemmat asiat sisällytetään seurakunnanvaltuuston 20.4. kokouksen § 25 Päiväkotipääskyn yhtiöittämisprosessista päättäminen.

Seurakunnanvaltuustolle tulleeseen aloitteeseen ja vetoomukseen liittyen seurakunnanneuvosto toteaa seurakunnanvaltuustolle, ettei valtuusto ole päättämässä päiväkodin tulevasta toiminta-ideologiasta, vaan yhtiöittämisen mahdollisuudesta. Esitettyihin rahoitusmuotoihin liittyen todetaan, ettei seurakunnalla ole tukirahastoja, joita voisi käyttää päiväkotitoiminnan rahoittamiseen. Seurakunta ei voi ylläpitää päiväkotitoimintaa päiväosuuskuntana, säätiönä tai kannatusyhdistyksenä. Opetusministeriön tulkinnan mukaan seurakunta voi jatkaa toimintaa ainoastaan osakeyhtiömuotoisena. Seurakunta ei voinut järjestää erillistä keskustelutilaisuutta päiväkotitoiminnan järjestämistä ennen kuin selvitykset ovat tulleet seurakunnan hallinnon päätettäviksi. Tiedotustilaisuus järjestetään, kun seurakunnanvaltuusto on päättänyt asian 21.4.2022 klo 16.30.

Seurakunnanneuvosto tutustuessaan yhteistoimintasopimuksen mukaisen yhteistoimintakokouksen 8.4.2022 muistioon toteaa, ettei se muuta 29.3.2022 tekemäänsä esitystä seurakunnanvaltuustolle. Seurakunnanneuvosto lisää, että seurakunnanvaltuusto tekee ratkaisun 20.4.2022 kokouksessaan päiväkodin henkilöstön esittämän ponnen mukaisesti.

Seurakunnanneuvosto esittää, että seurakunnanvaltuusto valtuuttaa seurakunnan kirkkoherran ja Päiväkoti Pääskyn johtajan käynnistämään neuvottelut kaupungin kanssa päiväkotitoiminnan jatkumiseksi kaupungin päiväkotina seurakunnanvaltuuston tekemän päätöksen jälkeen, jos valtuusto päättää lakkauttaa päiväkodin toiminnan 31.12.2022.

PÄÄTÖS: Esityksen mukaan.

Toimenpiteitä varten ja tiedoksi: Seurakunnanvaltuusto.

58 § Kesätyöntekijöiden valinta

Joensuun ortodoksisen seurakunnan kesätyöt olivat haussa 31.3.2022 saakka.

ESITYS: Seurakunnanneuvosto valtuuttaa kirkkoherra Tuomas Järvelinin harkintansa mukaan valitsemaan seurakunnan kesätyöntekijät 2022.

PÄÄTÖS: Esityksen mukaan.

Toimenpiteitä varten ja tiedoksi: Valitut, kirkkojen isännöitsijät, hautausmaan vastuuhoitaja ja taloustoimisto, aluetyöntekijät.

59 § Muut asiat

Ei muuta asioita.

60 § Ilmoitusasiat

Ei ilmoitus asioita.

61 § Seuraava kokous pidetään 27.4.2022 klo 17.
62 § Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 17.48

Pöytäkirjan vakuudeksi Joensuussa 19. huhtikuuta 2022

Tuomas Järvelin, kirkoherra          Ioannis Lampropoulos, sihteeri

Olemme tarkastaneet pöytäkirjan ja todenneet sen kokouksen kulun mukaiseksi Joensuussa 19.4.2022

Pauli Sormunen, pöytäkirjan tarkastaja / Marko Mikkonen, pöytäkirjan tarkastaja 

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätökseen tyytymätön voi hakea siihen oikaisua Suomen ortodoksiselta kirkollishallitukselta kirjallisella oikaisuvaatimuksella.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

– oikaisuvaatimuksen tekijän nimi ja kotikunta

– postiosoite ja puhelinnumero, joihin asian käsittelyä koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa

– päätös, johon haetaan oikaisua

– miltä kohdin päätökseen haetaan oikaisua ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi

– perusteet, joilla oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös ei ole tarkoituksenmukainen, ainoastaan seurakunnanvaltuuston ja luostarin johtokunnan kirkollishallitukselle alistettavasta päätöksestä.

Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimus. Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, taikka jos oikaisuvaatimuksen laatijana on joku muu henkilö, on oikaisuvaatimuksessa ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Asiamiehen, jollei hän ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimukseen valtakirja.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Suomen ortodoksiselle kirkollishallitukselle oikaisuvaatimusajan kuluessa henkilökohtaisesti, asiamiestä käyttäen, lähetin välityksellä, postitse taikka telekopiona tai sähköpostina. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla. Postitse lähetetty oikaisuvaatimus katsotaan annetuksi sinä päivänä, jona oikaisuvaatimuksen sisältävä postilähetys tai ilmoitus lähetyksen saapumisesta postin osoite-toimipaikkaan on annettu kirkollishallitukselle. Asiakirjaan, joka postitse tai lähetin välityksellä lähetetään kirkollishallitukselle, on lähettäjän selvästi merkittävä nimensä, ammattinsa, asuinpaikkansa ja postiosoitteensa.

Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Suomen ortodoksisen kirkollishallituksen postiosoite on Karjalankatu 1, 70110 Kuopio ja käyntiosoite Karjalankatu 1, Kuopio. Kirkollishallituksen kanslian aukioloaika on ma – pe 9.00–15.00. Kirkollishallituksen sähköpostiosoite on kirkollishallitus@ort.fi

Tämä pöytäkirja on asetettu nähtäväksi 20.4.2022. Tämän seurakunnan seurakuntaneuvoston kokousta koskeva oikaisuvaatimus on tehtävä siten, että se on perillä kirkollishallituksessa viimeistään 4.5.2022.

Kirkollishallituksen yhteystiedot:

Suomen ortodoksinen kirkollishallitus, Karjalakatu 1, 70110 Kuopio

e-mail: kirkollishallitus@ort.fi