Muistoja Laatokan Valamon luostarin evakuoinnista

Podcast | 01.12.2014

Podcast arkkipiispa Paavalin ja Pauli Jouhkin keskustelusta Valamon vaiheista talvisodan syttyessä 75 vuotta sitten.

Kuvassa vasemmalla pappismunkki Paavali ja oikeassa laidassa pappismunkki Pietari (Pauli Jouhki). Keskellä veli Tapani Repo sekä isä Lauri Mitronen, joka toimi Valamon poikakodin johtajana.

Talvisodan syttymisestä tuli 30. marraskuuta kuluneeksi 75 vuotta. Yksi sodan seurauksista oli Laatokan Valamon luostarin evakuoiminen. Luostariin kohdistui ilmahyökkäyksiä ja pommituksia, joista tuhoisimmat tapahtuivat 2. ja 4. helmikuuta 1940. Useat luostarin rakennukset tuhoutuivat, mutta pääkirkko säilyi kuitenkin ehjänä.
Kun luostarin väki oli saatu evakuoitua, viimeistä irtaimiston evakuointia jäi tekemään vain kourallinen miehiä, joiden joukossa olivat sotilaspastoreina toimineet pappismunkit isä Pietari (Pauli Jouhki) ja isä Paavali (kuvassa vas.), josta myöhemmin 1960-luvulla tuli Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Paavali.
Heidän tehtävänään oli kerätä talteen muun muassa merkittävimmät ikonit, ehtoolliskalustot, pyhäinjäännökset sekä siirtokelpoiset kirkonkellot saarten kirkoista ja tsasounista.
Podcast-äänitteellä kuullaan otteita arkkipiispa Paavalin ja Pauli Jouhkin (isä Pietari) keskustelusta 1970-luvulla, kun he muistelevat vuosien 1939–1944 tapahtumia Valamon luostarisaarella ja sittemmin Heinävedellä. Keskustelu alkaa Pauli Jouhkin kysymyksellä arkkipiispa Paavalille.
Äänite on koostettu arkkipiispa Paavalin tekemästä kelanauhoituksesta, jonka hän alunperin äänitti muistiinpanojaan varten. Aluksi kuullaan Laatokan Valamon luostarin kirkonkelloja, ja lopuksi katkelma Ortodoksisen kamarikuoron Veisuja Valamon luostarista -cd:ltä. Ortodoksisesta kamarikuorosta ja cd:stä voi lukea lisää tästä.
Kesto noin 27 minuuttia.
Kuvat: Valamon luostarin kuva-arkisto.
1.12.2014